1177 Vårdguidens e-tjänster är ett av Sveriges största vårdsystem, en samlad ingång för invånare till skattefinansierad hälso- och sjukvård och en gemensam digital ingång för alla regioner.
När projektet startade 2017 användes 1177 Vårdguidens e-tjänster av 3,7 miljoner invånare, som någon gång hade loggat in för att exempelvis boka en tid på sin vårdcentral, förnya ett recept eller läsa sin journal. Dessutom användes tjänsterna av 115 000 personer inom vården för att kommunicera med invånare och hantera deras ärenden. Användningen hos invånare ökade kraftigt, samtidigt som den tekniska skulden på vårdpersonalsidan växte och plattformen gick mot end-of-life. Akut läge för åtgärder. På invånarsidan hade ett tekniklyft redan gjorts ett antal år tidigare.
Lättare att vidareutveckla e-tjänsterna
Den tekniska plattformen växlades ut och e-tjänsterna fick en ny, modern och stabil plattform. Genom modulariserad arkitektur skapades en flexibilitet som gjorde att det blev lättare att vidareutveckla e-tjänsterna och enklare att ansluta andra system och funktioner. En bonus var att vårdpersonal fick ett mer flexibelt och mer intuitivt gränssnitt att arbeta i. Samtidigt decentraliserades också vissa funktioner för att göra regionerna mindre beroende av den nationella förvaltningen.
Utvecklingen bedrevs i tre team, två externa och ett inhouse. I all utveckling användes agila metoder, och två av teamen gjorde kontinuerliga releaser tillsammans med förvaltningen. Den nya ärendehanteringen, som i princip alla användare inom vården arbetar i, kunde däremot inte levereras i delar utan släpptes i en big bang i slutet av projektet.
Komplicerad överföring
En stor och viktig del av projektet handlade om hur invånares personuppgifter skulle hanteras, med hänsyn till lagar. Behovet av tillgång till äldre ärenden spelade också stor roll. En stor mängd ärenden skulle dessutom vara under hantering vid tiden för det faktiska skiftet. Att överföra all information från det gamla till det nya systemet visade sig vara oerhört komplicerat, vilket gjorde att vårdpersonal fick arbeta i parallella verktyg under en kortare period i stället.
Det successiva införandet av ett nytt personalverktyg för de 115 000 användarna inom vården, med olika funktionalitet utifrån roll och behörighet, krävde tydliga informationsinsatser, löpande och bra material för regionala och individuella utbildningsinsatser. En stor mängd enkla demonstrationsfilmer spelades in. Det var en väl fungerande modell för den här målgruppen, som träffar patienter större delen av dagen och därför har svårt att avsätta tid för gemensamma utbildningar.
Nytt system i drift
Efter arbetsdagens slut en fredag i juni 2019 stängdes e-tjänsterna ner under två och ett halvt dygn, något som aldrig tidigare hade gjorts, men som var nödvändigt för den omfattande releasen och migreringen. På måndag morgon öppnade e-tjänsterna igen, med både gammalt och nytt system i drift. Några fixar gjordes efter releasen, som på det hela var mycket lyckad.
När projektet startade i början av 2017 gjorde 3,7 miljoner invånare ungefär 1,8 miljoner inloggningar per månad, och ungefär 270 000 ärenden avslutades månatligen.
När projektet avslutades hade antalet invånarkonton ökat från 3,7 till 6 miljoner.
Efter ett års pandemi är 1177 Vårdguidens e-tjänsterna mer använda än någonsin. I mars 2021 fanns 8,5 miljoner invånarkonton, det gjordes 15,8 miljoner inloggningar under månaden och en miljon ärenden avslutades – fyra gånger så många som för fyra år sedan. Bakom den stora ökningen av antal ärenden ligger både olika typer av pandemirelaterade ärenden, som smittspårning och väntelistor för vaccin, men också ett skifte mot digitala tjänster över lag.
Med största sannolikhet var plattformsbytet avgörande för e-tjänsterna, som annars inte hade klarat av de volymer som har uppstått under pandemin.
Moment har varit en viktig partner till Inera vid utveckling av olika delar av 1177 Vårdguiden ända sedan 2005.