BLOGG.

Gamification

Avsnitt 7: Gamification - speldynamik som problemlösare

Med hjälp av gamification kan du både lösa problem och skapa förändring. Poddgästen Frida Monsén brinner för hur spelkulturen kan motivera lärande och utbildning.

I våras startade vi upp podcasten Moment meetings, som ett substitut för de seminarier vi inte kunde arrangera under Corona-tider. Podden är här för att stanna och efter lite sommarvila är vi tillbaka på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget för att prata igång andra säsongen.

Ämnet för dagen är gamification – om hur man använder spelets dynamik för att lösa problem i arbetslivet. Kanske ett extra aktuellt ämne i tider då många arbetar digitalt och behöver utveckla ett självledarskap.

Användningsområden för gamification

Moment-redaktionen Jenny Wikström och Helene Ljungh har bjudit in Frida Monsén, expert på området och verksam på gamificationföretaget Insert Coin. Frida tipsar om användningsområden och vad att tänka på för dig som vill använda speldynamiken i arbetet.

– Till att börja med behöver ni identifiera ett problem att lösa eller en process ni vill förbättra, berättar Frida. Svaret på frågan ”varför gamification” är nyckeln till hela förankringsprocessen. Sen kan ni fortsätta att titta på Gamification som design-verktyg: vad tror vi att människor motiveras av? Kom ihåg att många har helt olika drivkrafter som de upplever motiverande, alla gillar till exempel inte att tävla, då kan ni satsa mer på att uppmuntra samarbete. Hur kan vi ge feedback med spelmekanismer? Hur uppmärksammar vi prestationen kopplat till området?

På Moment har vi testat speldynamiken i olika sammanhang, bland annat till vår onboarding som visualiserats som en tågresa med ett antal stationer att hämta kunskap och inspiration vid. Vår poddpratare Jenny är extra intresserad av de olika karaktärerna.

Speldynamik för förändring

– Jag tycker gamification är ett väldigt spännande område som går att applicera på så många olika ställen för att skapa förändring i vår snabbrörliga värld. En frågeställning som jag var extra nyfiken på var att lära mig mer om de olika spelartyperna och hur man kan jobba med detta för att motivera olika personer på olika sätt. Spelartypen Player som drivs framförallt av att tävla är den som framförallt förknippas med spelandet men det finns fem andra spelartyper som motiveras på helt andra sätt.

Ta reda på vilken spelartyp du är – en player, disrupter, socializer eller någon annan typ – i det sjunde avsnittet av Moments podcast.

Moment meetings podcast

Klicka på poddikonen ovan för att se samtliga tidigare avsnitt. Vi finns även i bland annat följande poddkanaler:

Listen on Spotify

Listen on Apple Podcasts

Listen on Stitcher