BLOGG.

Podcast: Mod och motstånd

Avsnitt 13: Mod och motstånd med Renata Chlumska och Göran Hollsten

Årets första poddavsnitt handlar om motstånd och hur du med mod kan hantera motståndet för att ta dig framåt. Gäster i studion är äventyraren Renata Chlumska och seniora konsulten Göran Hollsten.

Renata Chlumska och Göran Hollsten

Visst behöver vi motstånd! Åtminstone sunt motstånd och så länge man vet hur man ska hantera det. I detta avsnitt av Moments podcast pratar vi om motstånd, mod och närliggande ämnen som trygghet och rädsla.

Renata Chlumska och Göran Hollsten gäst i studion

Programledare Jenny Wikström har två gäster i studion på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget. Renata Chlumska är en äventyrare och entreprenör, känd bland annat som Sveriges första kvinna att ta sig upp för Mount Everest. Hon livnär sig på en av sina rädslor – att stå på scen och föreläsa. Göran Hollsten är senior konsult på Aurentor med uppdrag att skapa kollektiv kapacitet i projekt och organisationer. Han är också grundare av Influence, som forskar och utvecklar kring kollektiv intelligens i kunskapsintensiva miljöer.

Triggas av motstånd

Tillsammans definierar de olika typer av motstånd, yttre och inre, sunt och osunt, och hur man hanterar dessa. Renata tar bland annat upp motstånd som drivkraft för att komma framåt.

”Backar man för det motstånd man möter gör man sin värld mindre. Jag vill göra den större.”

– Jag triggas av att möta motstånd – det är då man kommer vidare. Backar man för det motstånd man möter gör man sin värld mindre. Jag vill göra den större.

Motstånd kan man bemöta bland annat genom att skapa trygghet. Men som Göran påpekar är tryggheten inte alltid något man kan förvänta sig att andra skapar.

– Vem bygger tryggheten? Det kanske är jag som måste erbjuda trygghet istället för att någon annan ska göra mig trygg. Många framgångsrika personer är duktiga på att vara trygga när dom inte är trygga.

Under programmet bjuder Renata och Göran på tips hur du hanterar motstånd av olika slag och hur du blir modigare och hanterar dina rädslor.

– Det är bra att bejaka sina rädslor, men det finns ingen anledning att stressa upp sig när man inte kan veta vad som ska hända eller hur det ska gå.

Text: Tommy Bäckman

Moment meetings podcast

Klicka på poddikonen ovan för att se samtliga tidigare avsnitt. Vi finns även i bland annat följande poddkanaler:

Listen on Spotify

Listen on Apple Podcasts

Listen on Stitcher

FAKTA. Podcasten Moment meetings

Podcasten Moment meetings startade i mars 2020. Redaktionen består av Jenny Wikström, Helene Ljungh och Tommy Bäckman och har hittills belyst ämnen som krishantering, beslutsfattande, granskning, design thinking, återhämtning, gamification och kundcentrerad supply chain. Vi håller till på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget i Stockholm.