– Jag tror på att jobba med ”sant syfte” – att verkligen landa i frågan kring varför vi gör det vi gör. När ett företag väl landat där så kan man skapa positiva ”case for change” på avlednings- respektive individuell nivå. Att jobba med sant syfte är självklart allas ansvar men det är en ledningsfråga som måste bottnas.

2. Ledningen syns inte till
Zoran Stojcevski är säljchef på Moment och stöter naturligt på många olika problemställningar hos kunder.
– Glapp mellan ledningen och den operativa delen av verksamheten är inte ovanligt. Det finns många orsaker till att det blir så. En ledning som jobbar hårt med strategin tappar intresset för eller orkar inte engagera sig i genomförandefasen. Eller så underskattar de den insats som krävs.
– Som projektledare gäller det att lämna projektterminologin och prata effektmål med ledningen. Det gäller att våga vända uppochned på dåligt fungerande rutiner och gränsdragningar i hierarkin, att våga kräva engagemang både från strategiskt och operativt håll. Ett exempel sådant sätt kan vara att se över styrgruppens utformning och roll.

3. Fler frågor än svar
Tommy Källman är en erfaren konsult som bland annat skrivit om definitionen av ett lyckat projekt.
– Ett hot mot projekt är att syftet med kommunikationen och målbeskrivningen är felaktigt tänkt. Agila projekt kan ändra innehåll och mål utefter projektets framskridande. Här bör de funktionella målen beskrivas istället för projektets mål.
– Digitalisering av X betyder att ett projekt kan ändra riktning ett antal gånger men ändå uppnå det funktionella målet, dvs digitalisering av X. Kommunicera vad som ska uppnås istället för projektets innehåll och syfte.

4. Ointresserade teammedlemmar
Anders Eklund är en mångfacetterad konsult som gärna diskuterar ledarskapsfrågor och dessutom har lång erfarenhet av utbildning och rådgivning.
– Lågt intresse hos teammedlemmar kan enligt min erfarenhet ha många orsaker. Man kan vara kommenderad till projektet och kanske känner att man inte har rätt kompetens. Då kan lösningen vara att byta ut personen. Syftet med hans/hennes medverkan och vilken roll hon har i teamet kan vara oklar, projektet upplevs som ”tråkigt”, eller arbetskamrater har en negativ syn på projektet. Då brukar det fungera att ”tala för varan” och förklara varför projektet är viktigt och varför det är viktigt för projektet, för mig som projektledare och för teamet att den ointresserade är med och bidrar.