BLOGG.
Leda utan mandat – tre enkla tips som skapar förtroende
Hur gör man när man vill leda på tvären eller uppåt? Marcus Eck ger tre tips som gör utmaningen enklare.
Hur gör man när man vill leda på tvären eller uppåt? Marcus Eck ger tre tips som gör utmaningen enklare.
De vi som ledare har ”under” oss kommer (oftast) att följa oss – antingen för att de ser oss som ledare eller för att vi har ett mandat och de ser oss som chef. Skillnaden häremellan finns det mycket skrivet om.
Men hur gör man när man vill leda tvärs, eller uppåt?
En utgångspunkt tror jag är förtroende (se separat inlägg om hur vi kan bygga det). När vi vill att en styrgruppsmedlem eller högre chef ska göra något behöver dom ha förtroende för oss, både som person och som projektgrupp.
Men hur får man förtroende? Här är tre enkla förslag:
1. Det är viktigt att förstå personens egna drivkrafter. Om dom drivs av att själva framstå i god dager, om de ekonomiska siffrorna är viktiga eller om det är en företagskultur att hjälpa andra är olika exempel som ger olika förutsättningar och vinklar på vårt budskap.
2. Ett enkelt och tydligt budskap kommer också hjälpa. Kan det också bli känsloskapande är det ett klart plus då viljan till agerande påverkas av graden av känslo-engagemang.
3. Att ta hjälp av någon av mottagarens ”föredragna sändare” kan också underlätta en hel del. (Se separat inlägg om det också.)
Poängen är att för att leda på tvären eller uppåt är det en hel del saker som måste göras och arbetas med. På det stora hela är det en grannlaga uppgift men tar man hänsyn till dessa tre tips går det enklare.
konsult på Moment och personen bakom bloggen strategiexekvering.com.
Blogg
Ju större grad av förtroende desto större frihet och ansvar. Marcus Eck skriver om vikten av förtroende i sitt ledarskap och hur du skapar det.
Blogg
Svaret på en fråga varierar beroende på vem som ställer frågan. Marcus Eck reflekterar kring kommunikation i ledarskap och föredragen sändare.
Blogg
Nya teorier och metoder är bra men löser inga problem om inte människan anpassar dessa efter rådande förutsättningar. Marcus Eck skriver om förändringsledning.