BLOGG.
Hur man bygger förtroende och varför det är viktigt
Ju större grad av förtroende desto större frihet och ansvar. Marcus Eck skriver om vikten av förtroende i sitt ledarskap och hur du skapar det.
Ju större grad av förtroende desto större frihet och ansvar. Marcus Eck skriver om vikten av förtroende i sitt ledarskap och hur du skapar det.
I ledarskap, oavsett roll, är förtroende en avgörande hörnsten. I alla former av ledarskapsroller har vi alltid någon att rapportera till uppåt likväl som någon som följer oss. Exempelvis som projektledare har vi en uppdragsgivare/styrgrupp som vi rapporterar till, likväl som en projektgrupp som rapporterar till dig. Ju större grad av förtroende desto större frihet och ansvar. Men hur bygger vi då förtroende? Ett enkelt sätt att se på det är genom förtroende-formeln:
Förtroende = Kredibilitet + Tillförlitlighet + Intimitet / självorientering
Kredibilitet handlar om att vi kan det vi säger att vi kan. Det visar sig genom vårt uppträdande och de ord vi använder. De flesta yrken har sitt eget språkbruk och förkortningar vilket vi i vår profession behöver kunna för att bygga förtroende.
Tillförlitlighet syftar till beteende och visar sig i både små och stora aktiviteter. Det kan vara att alltid komma i tid till möten, det vill säga om ett möte börjar 15.00 kan man komma in 14.59 men inte 15.05 om man vill öka sin ”tillförlitlighet”. Samma sak med leveranser vi gör, det är alltid bättre att leverera något tidigt än något sent.
Intimitet handlar om att vi också måste känna varandra som förtroendefulla personer. Om jag berättar något i förtroende så vet jag att personen i fråga inte berättar det vidare. Men det kan också handla om att vi känner varandra som individer, inte bara yrkesutövare.
Självorientering avser vilket fokus vi som individer har. Om den jag vill bygga förtroende med tror att jag gör något för ”min skull” istället för ”vår”, ”mottagarens” eller ”uppdragets” skull så minskar förtroendet avsevärt.
Poängen är att genom att medvetet bygga förtroende tidigt i ett projekt, både med styrgrupp/uppdragsgivare och med projektteam och mottagare av projektets resultat kan vi som ledare, projektledare och projektgrupp avsevärt höja effektivitet och kvalitet och minska risker.
konsult på Moment och personen bakom bloggen strategiexekvering.com.
Förändringsledning
Det finns många fallgropar när man genomför en förändring – både för organisationen och individen. Marcus Eck ger exempel på hur fel det kan gå och vad man bör tänka på.
Förändringsledning
Marcus Eck skriver om varför en lyckad förändring behöver tydlig ledning och uppriktig kommunikation.
Förändringsledning
Vad du som ledare fokuserar på vid en förändring påverkar sannolikheten att förändringen lyckas. Om detta skriver Marcus Eck.