BLOGG.

Seminariet Kaffekoppen – succén som fortsätter att växa

Ett seminarium om människor, arbetsglädje, passion och fantastiska möjligheter

Intresset för seminariet Kaffekoppen är rekordstort med ett flertal föreläsningar under hösten. Vi tittar djupt ner i koppen för att se vilka succéingredienserna är.

Intresset för Moments seminarium Kaffekoppen är rekordstort med ett flertal föreläsningar under hösten. Vi tittar djupt ner i koppen för att se vilka succéingredienserna är.

– Man kanske kan säga att Kaffekoppen är en reaktion mot alla nya trender, modeller och arbetssätt, säger upphovsmannen Erik Sjöberg som är inne på sitt sjätte år som föreläsare. Det är ett seminarium om människor, arbetsglädje, passion, fantastiska möjligheter – men även det egna ansvaret.

Förmågan att samarbeta

– Det som ytterst avgör en organisations framgång är inte om man jobbar enligt en vattenfallsmodell, agilt, skalat agilt, med ADKAR eller om man kallar en grupp för en grupp eller en tribe. Absolut, en bra arbetsmodell kan göra arbetet mycket effektivare. Men det som verkligen avgör om du lyckas är människorna i organisationen, deras förmåga att samarbeta och hitta bra lösningar för organisationens bästa.

Kaffekoppens ursprungliga arena är mötet mellan styrgrupp och projektledare men lyfter ämnen som omfattar fler sammankomster än bara den.

– Vi får ofta feedbacken att grundsynen i Kaffekoppen är precis det som behövs i alla grupper. I år har vi genomfört Kaffekoppen även i vanliga ledningsgrupper, styrgrupper för agil portföljstyrning – eller bara som inspiration och ögonöppnare till organisationer som behöver ny energi.

När du behöver en energiboost

När möten i en grupp blivit slentrian, när man jobbar med samma agenda, samma byråkrati och möten upplevs som tidstjuvar – då passar en kaffekopp för att få till en energiboost.

– Kaffekoppen passar också utmärkt för organisationer som innerst inne vet att rätt lösning framåt inte är ytterligare en ny modell med alla de senaste buzzwordsen.

– En del av våra kunder har också börjat genomföra Kaffekoppen för nya arbetsgrupper för att ge dem en kick-start i deras nya roller.

Kaffekoppen startade 2014 som blogginlägget ” Kaffekoppen före första styrgruppsmötet”. Efter det fick Erik en förfrågan från nätverksansvarig på PMI att hålla ett två timmar långt kvällsseminarium.

– Jag sa att jag självklart kunde göra det, men att två timmar var väldigt lång tid för att prata om endast ett blogginlägg. Så jag föreslog en handfull till blogginlägg som alla handlade om just mötet mellan styrgrupp och projektledare.

Seminariet Kaffekoppen från fem till över 100 deltagare

Första träffen hölls på Park Inn i Solna och lockade många deltagare som gav väldigt positiv feedback. Sedan dess har det rullat på nästan av sig själv.

– Vi har hållit det i allt från små grupper på fem till sex deltagare till stora inspirationsträffar för långt över 100 personer.

– Många organisationer har kört massor av Kaffekoppar – ända upp till fem stycken. Anledningen är helt enkelt att de som gått tidigare tipsar sina kollegor som sen hör av sig och säger ”vi måste få höra vad detta är vi också!”.

– Vi har även fått så höga utvärderingar av seminariet som 4,9 på en femgradig skala. Men ärligt talat blir vi ännu gladare när kunderna hör av sig för ytterligare ett genomförande. Det är då vi vet att vi kan ta de goda omdömena på riktigt allvar.

Text: Tommy Bäckman

Är du intresserad av seminariet Kaffekoppen?

Läs mer här eller kontakta Erik Sjöberg på erik.sjoberg@moment.se eller 0733-574 574.