Inköpsprognos
– Vi på Adlibris är i den gynnsamma situationen att vi tar in en stor andel av våra beställningar först efter att kunden har lagt sin order. Således är vår lagerhållning låg och vi är inte i samma situation som bolag som till exempel säljer kläder, elektronik eller skor. För dessa bolag måste det ha varit synnerligen svårt att lägga en bra prognos som ju måste läggas långt i förväg. Förutsättningarna har ändrats stort från Covid-läge till restriktionsfritt, krig i Ukraina, inflation och därmed ändrad köpkraft hos konsumenterna.
Transportkapacitet Inbound
– Det är och har verkligen varit en speciell period. Tittar man exempelvis på Asienimport så har det ju blivit bättre i de större hamnarna som minskat transittiden, åtminstone en vecka och i många fall längre än så. Här var ju företag bara för ett år sedan tvungna att säkra upp kapacitet på flyg och båt till mycket höga kostnader för att ens få hem produkterna. Nu när priserna på infrakter dykt ska de försöka omförhandla de avtalen och komma ur. Det är en utmaning god som någon, att man sitter fast i avtal med alldeles för höga kostnader.
– Generellt sett så vill jag påstå att den utmaningen som finns just nu är med lagerkapacitet och överfyllda lager. Produkter som ligger på lagret har importörerna betalat dyrt för och vill således sälja dyrt. Det här måste man ju naturligtvis göra något åt och en del av de utförsäljningsåtgärderna kommer vi att se under Black week och julhandeln.
Transportkapacitet Outbound och ”Last mile-kriget”
– När jag lyssnar in bland transportörerna så känner jag mig trygg i att de kommer kunna hantera volymen. De senaste åren har det tillförts en hel del ny kapacitet och man har varit noggrann i sin planering. Dock är ju även här osäkerheten en faktor att ta i beaktning. Blir det en väldig kort peak eller lite mer utjämnad med start redan förra veckan då Singles day gick av stapeln (det rapporteras försäljning i nivåer med föregående år). Ser vi på kostnadsbilden så har även den naturligtvis ökat och jag ser transportörer som lägger på avgifter och tillägg för att hantera kraftiga kostnadsökningar. Jag tror att vi kommer se en tydlig förflyttning från tillväxt till konsolidering. Det blir ett naturligt steg in i lönsamhet. Så visst kommer det ske en del prisjusteringar, men även en hel del effektiviseringar i transport- och terminalutnyttjande.
Köpkraft och köpbeteenden
– Förutsättningar finns. Men konkurrensen är stenhård och många vill fynda, samtidigt som många verkligen behöver sälja. Kunderna är dessutom än mer prismedvetna nu med inflation och räntehöjningar. Det finns dock fortfarande mycket köpkraft och många har ännu inte börjat anpassa sig till tuffare tider. Fynd och julklappar kommer nog att få sin prioritet även detta år. Jag kan tänka mig att kunderna även gärna vill se bra, attraktiva priser på leveransalternativen. Vi vet ju historiskt att lågpris är vinnare i tuffare tider, vilket är ganska självklart. Detta i kombination med att flera handlare har kvar mycket produkter då stor del av försäljningen från de extremt viktiga lönemånaderna september och oktober inte blev som man planerat.