BLOGG.

Monotasking – del 2

Monotasking – att undvika till varje pris och att inte göra klart

I det andra avsnittet om monotasking pratar Jenny Wikström och Staffan Nöteberg om bland annat vad man bör undvika till varje pris och om värdet att inte göra allt klart samma dag.

Monotasking är en metod som går ut på att du ska få fler och rätt saker gjorda genom att fokusera på en sak i taget. I det första programmet bjöd Staffan Nöteberg på en introduktion till metoden och pratade kring prioritering och fokus liksom förhållandet mellan viktigt och bråttom.

I det andra poddavsnittet i samma ämne lyfter vi monotasking ur fler perspektiv:

– Att undvika till varje pris
– Värdet av att inte göra klart
– Kulturella skillnader
– Tips för att komma igång

Ett begrepp som tas upp är tidsinkonsistensen – där man tror sig så småningom ha tid för det man inte hinner med i dag. Men det visar sig att man har lika fullt upp då som nu och fortfarande inte hinner med det som inte är tillräckligt viktigt för att göra just nu. Monotasking handlar bland annat om att fokusera på det viktiga i en kortlista snarare än att ägna sig åt att fylla på en ständigt växande att-göra-lista.

Det första avsnittet om monotasking hittar du här.

Moment meetings podcast

Klicka på poddikonen ovan för att se samtliga tidigare avsnitt. Vi finns även i bland annat följande poddkanaler:

Listen on Spotify

Listen on Apple Podcasts

Listen on Stitcher

Staffan Nöteberg har skrivit två böcker om hur man gör planering och fokus mer naturligt och intuitivt – Pomodoro och Monotasking. Läs mer om och beställ böckerna här.

FAKTA. Podcasten Moment meetings

Podcasten Moment meetings startade i mars 2020. Redaktionen består av Jenny Wikström, Helene Ljungh och Tommy Bäckman och har hittills belyst ämnen som krishantering, beslutsfattande, granskning, design thinking, återhämtning, gamification och kundcentrerad supply chain. Vi håller till på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget i Stockholm.