Vi på Moment brukar prata om fem nödvändiga ledarskapsförmågor för att snabbt kunna anpassa sig till förändringar i Supply Chain. Så, hur har det då stått till med ledarskapet vad gäller förnyelse av pass och kapaciteten i säkerhetskontrollen?
1. Förändringsledning med helikopterperspektiv
En framgångsrik ledare behöver identifiera fokus i form av mål och intressenter för det uppdrag som ska lösa, men behöver också ha ett öppet sinne för de snabba förändringar som sker och vara beredd på att kontinuerligt omvärdera och omprioritera. Det handlar så klart även om att identifiera och mitigera risker i sin Supply Chain, det vet vi verkligen nu efter de senaste årens kriser.
Vad gick fel? Covid-19 hämmade resandet 2020 och 2021. Med tredje dosen vaccin och nedåtgående smittkurvor tidigt in på året 2022 borde det ha gått att redan i början av året förutse att resetrycket skulle öka och riktningen att snabbt öka kapaciteten i passtillverkning och säkerhetskontroll borde ha pekats ut. Maskinen som tillverkar pass gick sönder. Redundans och reservdelar verkade saknas, vilken högst avsevärt spädde på den redan långa ledtiden att få sitt pass. Att ha koll på flaskhalsar och att skapa redundans i sin försörjningskedja är A och O.
2. Bygga rätt team
För att vara framgångsrik som ledare behöver man också att bygga rätt team och inte vara rädd att ändra konstellationer efter behov. Lika viktigt som områdesexpertis, är det att bygga på rätt mix av personligheter för att snabbt kunna svara upp mot nya kriser och möjligheter. Ledare behöver ha mod att inse att en mix av medarbetare från egen verksamhet och externa spetskompetenser kan vara nödvändigt för att skaffa den anpassningsförmåga som krävs.
Vad gick fel? Det är förståeligt att personal relaterat till passtillverkning, likväl som säkerhetskontroll behövde bantas i och med att resandet avtog under pandemin. Men man kan ställa sig frågan om det var rätt kompetenser och konstellation som blev kvar och har man verkligen satt ihop rätt team för upprampning? Med tanke på den tröghet som funnits och att man inte lyckats möta efterfrågan tillräckligt snabbt.
3. Skapa snabbhet genom rätt struktur
För att en organisation ska bli snabb och anpassningsbar, behöver en framgångsrik ledare också skapa rätt struktur. I vissa företagskulturer handlar det faktiskt om att skapa mindre struktur, bli mer kreativitet och korta ned beslutsvägar. I andra företag som kanske synes entreprenörsandande och kvicka, handlar det om att skapa upp en viss struktur. Att alla skjuter från höften och tar beslut på studs, är inte samma som att bolaget är snabbt och anpassningsbart.
Vad gick fel? Vi kan nog alla skriva under på att anpassningsbarheten inte har gått snabbt, och det finns säkerligen fortfarande mer att göra. Först när alla passtider var fullbokade månader framöver, lyckades man införa identifikationskontroll i bokningsapplikationen för att minska trycket. Först när materialet för passtillverkning var slut, kommunicerade man tydligt att nationellt ID-kort fungerar lika bra för resor inom EU. Först när trängseln på Arlanda var ett faktum och man insåg att guidelinen ”kom inte för tidigt och kom inte för sent” inte fungerade, infördes biljettkontroll för att få komma in i avgångshallen max 3 timmar innan avgång. Upprampningen av personal har tagit tid bl a på grund av bakgrundsprövning och utbildning. Hade man kunnat tänka mer kreativt och annorlunda för att komma fram snabbare i dessa områden?
4. Hålla sig ajour med expertis i tiden och ta ställning
Som ledare behöver man också hålla koll på expertis i tiden, t ex digitalisering, datadrivet (AI, ML), hållbarhet. Utvecklingen går snabbt inom nya områden, det som gällde igår gäller inte imorgon. Man måste ta ställning till vilka expertisområden som är viktiga just för det uppdrag som skall lösas.
Vad gick fel? Digitalisering! För att boka passtid på Polisens hemsida tvingas man gå in i varje region för att konstatera att det inte fanns några tider, gå tillbaka, välja ny region och fylla i alla steg igen för att återigen konstatera att det inte finns några tider.
Datadrivet! Ett pass är giltigt i 3 år eller 5 år. Det borde ha varit väldigt enkelt att förutse hur många personers pass som gått ut under pandemin och därmed skatta hur och när efterfrågan skulle ta fart.
Det finns som sagt en hel del kvar att göra hos våra myndigheter.