BLOGG.
Vilket ledarfokus har du – förändringen, egna leveranser eller beslut?
Ledarfokus i förändring
Vad du som ledare fokuserar på vid en förändring påverkar sannolikheten att förändringen lyckas. Om detta skriver Marcus Eck.
Vad du som ledare fokuserar på vid en förändring påverkar sannolikheten att förändringen lyckas. Om detta skriver Marcus Eck.
Olika organisationer lyckas olika bra med att genomföra förändringar i verksamheter. En av de stora bidragande orsakerna är ju dess ledare på alla nivåer och deras fokus.
Ledarens betydelse i förändring skev jag tidigare om, eller se exempelvis Proscis syn. Här är en del av kruxet – ledare är bara människor (och det gäller alla andra medarbetare också). I tider av förändring kommer inte en individs position påverka hur man tar sig genom en förändring. Det vill säga att bara för att man har fått positionen ledare/chef innebär inte det att man helt plötsligt blir bättre på att hantera förändringar. Däremot kommer en ledares agerande att påverka så många fler personer i organisationen än vad de flesta andra medarbetares agerande gör. Det gör ledarnas förändringsresa viktigare att hantera, men också svårare då de samtidigt blir granskade både uppifrån och nerifrån.
En spaning är två typer av fokus ledare tar i förändringar, i stället för att leda själva förändringen. Vissa fokuserar sitt ledarskap på att ”ta beslut”, andra på ”egna leveranser”.
Ta beslut: I vissa organisationer (bland vissa ledare) hamnar fokus gärna på den formella beslutsordningen och beslutsstrukturerna. Effekten riskerar bli att fler och fler beslut lyfts uppåt och centraliseras i organisationen. I ett uppdrag för några år sedan var verksamhetsutvecklingschefens kommentar” det är mitt jobb att ta beslut”. För en framgångsrik förändring måste man då vara vaksam på hur det påverkar ”känslan av ägandeskap” och upplevd ”delaktighet” i verksamheten då dessa riskerar få en kraftigt negativ påverkan. Även risken i resultatets kvalitet kommer öka, då beslut tas långt från dess påverkan.
Som förändringsledare kan vi jobba med att dela upp beslut i ”vad” respektive ”hur”, det vill säga att låta beslut om vad som ska göras ligga kvar högt, men samtidigt skapa mandat för att ta fram ”hur” längre ner. Det är ett effektivt sätt att bygga känsla av ägandeskap och delaktighet på flera nivåer.
Egna leveranser: Andra typer av organisationer, och ledare, har i stället fokus på de leveranser de mäts på. Ett tydligt exempel hittar jag i många konsultbolag, med chefers mål om egen debitering och försäljning. Ofta är egna leveranser något man är van vid samtidigt som det också är något sånär tagbart. Dessutom vet man hur mycket jobb som ska göras och vilken tid det tar. Det blir lätt att välja det trygga beteendet, i stället för att fokusera på att leda (i) en förändring vilket ofta är outforskad terräng för många.
För förändringsledaren blir utmaningen här dels att få denna typ av ledare att prioritera sina medarbetares förändring över sina egna leveranser, dels att coacha en sådan ledare i hur man kan leda i en förändring för att få denna mer trygg i den delen av arbetet.
Poängen är att vad du som ledare fokuserar på till stor del påverkar förändringens sannolikhet att lyckas. Det finns många delar en ledare bör kunna, vara och utföra för att effektivt leda (i) en förändring. Vi är också olika duktiga på det. Att ha det här som aspekt vid den organisatoriska analysen av förändring kommer möjliggöra mer riktade insatser och bättre bedömda svårigheter för förändringens genomförande.
konsult på Moment och personen bakom bloggen strategiexekvering.com.
Strategi och förändringsledning
”Att besluta om en strategi är en sak, att genomföra den är en annan. Det är i genomförandet som den stora arbetsinsatsen ligger.” Marcus Eck skriver om genomförande av strategi vs operationell effektivitet.
Strategi och förändringsledning
I många förändringar jag ser är det mer eller mindre tydligt vad man vill börja göra men det man ofta glömmer bort är att också fundera på vad man måste sluta göra.
Strategi och aktiviteter
Marcus Eck skriver om strategi och hur man bör förhålla sig till de många aktiviteter som den innehåller. ”Mängden aktiviteter är sällan för få, men ofta alldeles för många.”