BLOGG.

Utmanade föreläsning om att leda i osäkerhet

Praktiskt exempel på att leda i osäkerhet och komplexitet

Moments Anders Eklund var inbjuden som föreläsare under den slovenska konferensen Together in Excellence som indirekt hade temat agilitet och att leda i osäkerhet och komplexitet. Det blev en lektion i att leva som man lär.

Anders Eklund är en van föreläsare, senast i Litauen när projektkontoret i premiärministerns kansli bjöd in till Change Management in Government. I bakfickan finns också många år som utbildare.

Den här gången skulle det bära av till Ljubljana för tredje årgången av Together in Excellence, en konferens där itSMF Slovenija och PMI Slovenija skapar en mötesplats för IT och projektledning.

Praktiskt exempel på att leda i osäkerhet och komplexitet

Konferensen i Ljubljana ändrade dock snabbt skepnad i takt med ökade Corona-restriktioner. En tredagarsupplevelse med både föreläsningar och workshops blev till ett endagspass med digitala föreläsningar.

– Konferensen blev verkligen ett praktiskt exempel på att leda i ett agilt förhållningssätt. Arrangörsteamet fick ändra sina planer flera gånger och på en dryg vecka gick vi från att genomföra en helt vanlig konferens på plats till att både talare och publik fick delta via nätet. Konferensen sändes i en kanal på Youtube, vi talare deltog via Zoom (genom förinspelade presentationer och direktsänd Q&A) och det interna sambandet under konferensen skedde via Skype.

– Som talare behövde jag alltså hålla koll på tre kanaler samtidigt, men det fungerade bra. Den sista komplikationen var att arrangörsteamet insåg att restriktionerna för fysiska möten i Europa har börjat äta upp bandbredden på internet, vilket påverkade den lösning de hade tänkt sig.

– Trots utmaningarna blev genomförandet en succé!

Förtroende genom transparens och visualisering

Anders pass hade titeln Agility in Organization and Project Management. How to bridge the gap between management and agile teams. Det låter bekant för oss som var med på Moments frukostseminarium om agil transformation den 9 mars.

– Min presentation handlade om hur vi kan bygga förtroende genom transparens och visualisering, med några konkreta tips om hur story maps och rullande närzonsplanering kan få framför allt ledningen i en omogen organisation att känna sig trygg med en agil transformation.

Om du får välja en insikt från ditt pass under Together in Excellence, vilket blir det?

– Det får bli ett citat från Paul Wilkinson som var en av de andra talarna: ”I can lead you to a thought but I can’t make you think”.

Anders avslutar med att konstatera hur osannolikt vältajmat temat var. Indirekt handlade det om att leda i osäkerhet eller komplexitet och det sattes redan för ett halvår sedan. Genomförandet skedde med riktig träffsäkerhet.

Text: Tommy Bäckman