BLOGG.

Snabbhet är den ultimata konkurrensfaktorn i dagens ekonomi!

Snabbt, enkelt och roligt

Idag är det viktigare med snabbhet än storlek. Tidigare skalfördelar genom volym har idag blivit skalnackdelar då de gör dig långsam. För att vara relevant måste du vara snabb och innovativ samtidigt som du behöver vara effektiv i din leverans, en uppgift som visat sig vara för stor för de flesta VD:ar.

Med VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity) som den nya normen måste företagen radikalt förkorta sina produktutvecklingscykler. Det handlar om att vara snabb, föränderlig och hantera det oförutsägbara.

När riskkapital blir mer lättillgängligt för startups är global disruption ett faktum och inte bara en dröm för entreprenörer. Tidigare kapitalintensiva affärsmodeller som logistik och detaljhandel är inte längre fredad mark, Amazon investerar i att äga hela värdekedjan från inköp till utcheckning och leverans och var är då er unikitet?

Hur åstadkommer du snabbhet i dagens ekonomi?

”Ju tidigare du kan leverera värde till din kund, desto tidigare kan du lära dig av kundens återkoppling. Ju tidigare du lär dig, desto snabbare får du riktigt förståelse för värdet i din produkt och kan anpassa dig till förändrade behov. ”

Snabbt – agera snabbt och få fart

Ju tidigare du kan leverera värde till din kund, desto tidigare kan du lära dig av kundens återkoppling. Ju tidigare du lär dig, desto snabbare får du riktigt förståelse för värdet i din produkt och kan anpassa dig till förändrade behov. Och eftersom vi människor är sociala varelser kommer behoven fortsätta förändras och med allt kortare cykler. Aldrig mer kommer utvecklingen gå så långsamt som idag.

Enkelt – förstå problem genom systemtänkande

Komplexiteten är här för att stanna, men vi får inte paralyseras av komplexitet. Att kunna se logiken i lösningar genom systemtänkande kan du agera. Börja stort med en helhetssyn, ett ekosystemperspektiv och zooma in för att komma till beslut och handlingar. Visualisera!

Roligt – ha kul med gamification

Vi människor är skapta för att leka, åtminstone innan vi lär oss bli vuxna och socialt kontrollerade för att bli accepterade. Genom att tillämpa grundregler om hur vår hjärna fungerar kan vi kommunicera med varandra för att ändra ett beteende genom spel och lek.

Oavsett utmaning är detta värdefulla tips för att åstadkomma snabbhet i er affärsmodell. Sluta prata om förändring – skapa den!

Text: Per Neding

Det här blogginlägget publicerades i samband med vårt frukostseminarium Business agility & beyond budgeting den 25 april 2019.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig bli snabbare? Kontakta

Zoran Stojcevski
0733-574 578
zoran.stojcevski@moment.se

eller

Per Neding
070-532 35 00
per.neding@moment.se