BLOGG.

Projektledare kontra linjechef

Projektledning är ledarskapets sprintgren

Ända sedan jag för ca 12 år sedan läste i en personaltidning att "Anders hade befordrats från projektledare till linjechef" så har jag varit lite extra observant på hur olika företag och organisationer uttrycker sig när det gäller projektledning kontra linjechefskap.

Ända sedan jag för ca 12 år sedan läste i en personaltidning att ”Anders hade befordrats från projektledare till linjechef” så har jag varit lite extra observant på hur olika företag och organisationer uttrycker sig när det gäller projektledning kontra linjechefskap.

Personligen tror jag det är svårare att spela i elitserien än division fyra, oavsett om man spelar ishockey eller fotboll – snarare än att ishockey skulle vara mer eller mindre krävande än fotboll. På samma sätt ser jag på projektledare kontra linjechefer.

Men kanske är det trots allt så att det finns väsentligt fler enklare linjechefsroller än det finns projektledarditos. Det beror ju på att linjechefsrollen ofta syftar till att putsa på och utveckla en befintlig organisation och få den att prestera lite bättre i morgon än den gör idag. Projektledarrollen innebär däremot per definition alltid en rejäl utmaning – annars vore det inte ett projekt. Ett projekt är ju en tillfälligt sammansatt organisation av människor med olika kompetenser som ska leda en uppgift av engångskaraktär (och därmed under förhöjd risk) med en fast leveranstidpunkt och budget.

”Projektledning är ledarskapets sprintgren: du ska bygga ett nytt team på kort tid och leverera rätt på första försöket, och förändringsledning är ofta en stor del av jobbet.”

Hos oss på Moment brukar vi säga att projektledning är ledarskapets sprintgren: du ska bygga ett nytt team på kort tid och leverera rätt på första försöket, och förändringsledning är ofta en stor del av jobbet.

Så du som ännu inte ”befordrats” till linjechef – gläds åt de lite tuffare utmaningarna du har idag. Och du som känner att bytet inte blev vad du hoppades – välkommen tillbaka! Svenska företag behöver en större andel av sina skickligaste ledare i den krävande rollen som projektledare för att hävda sig i den globala konkurrensen! Projektledning är nog trots allt lite mer krävande, och framförallt väldigt mycket roligare!

Text: Erik Sjöberg