BLOGG.
Människor eller silverkula?
Människorna anpassar metoderna
Nya teorier och metoder är bra men löser inga problem om inte människan anpassar dessa efter rådande förutsättningar. Marcus Eck skriver om förändringsledning.
Nya teorier och metoder är bra men löser inga problem om inte människan anpassar dessa efter rådande förutsättningar. Marcus Eck skriver om förändringsledning.
Det kommer alltid nya teorier och metoder som ska lösa problemen som en organisation står inför. Om det är Lean, Agilt, xx habits of successful people, eller vad man nu vill, gemensamt är att ingen av dessa fungerar – i sig själv.
Det jag menar är att oftast har en metod skapats genom att en organisation har haft ett problem man behöver lösa. När det problemet blivit löst har någon konceptualiserat och förpackat metoden. Sen försöker nästa organisation att använda konceptet – och misslyckas. Varför är det så?
En stor orsak är att organisationen som haft sitt problem också har haft sin egen unika mix av kultur, marknad, personer, affärsidé med mera. Det innebär att lösningen, per definition, blir skräddarsydd för den organisationen i den kontexten.
Ett annat sätt att skapa en metod är att göra en samlingsstudie av flera organisationer och försöka hitta gemensamma faktorer. Det här fungerar sällan som svar heller, orsaken den här gången kopplar till att silverkulan blir genomsnittssvar för många företag.
Är jag då emot metoder? Nej – inte alls. Jag tror att alla metoder kan lära oss väldigt mycket! Jag konsumerar så mycket jag kan, på alla olika sätt (läser och lyssnar – mängden kunskap att ta till sig är enorm). Och ju fler metoder vi förstår desto bättre jobb kan vi göra genom att verktygslådan hela tiden utökas. Men – grunden ligger i att människorna kan anpassa metoder och teorier efter just den organisationens förutsättningar och unika egenskaper.
Poängen är att kunskap om metoder är viktigt för att göra vår verktygslåda större. Sen bottnar det ner i vårt ledarskap och att vi som individer och grupper både väljer verktyg och anpassar verktyg, eller skapar nya, för att på bästa sätt lösa det problem som ska lösas.
konsult på Moment och personen bakom bloggen strategiexekvering.com.
Förändringsledning
Svaret på en fråga varierar beroende på vem som ställer frågan. Marcus Eck reflekterar kring kommunikation i ledarskap och föredragen sändare.
Förändringsledning
Ju större grad av förtroende desto större frihet och ansvar. Marcus Eck skriver om vikten av förtroende i sitt ledarskap och hur du skapar det.
Förändringsledning
Marcus Eck skriver om varför en lyckad förändring behöver tydlig ledning och uppriktig kommunikation.