Det exekutiva ledarskapet utövas främst av stats- och regeringschefer eller ledare för globala företag och organisationer. Det kännetecknas av att deras påverkan når många människor genom alla organisationslager.
Exekutivt ledarskap – Kamprad, Churchill och Thatcher
Ett typiskt svenskt exempel är Ingvar Kamprad, som byggde ett IKEA inte bara baserat på billiga platta paket och heminredningsprodukter, utan även värderingar som sparsamhet, nytänkande och enkelhet. Värderingar förstärkta genom sin egen person, (åkandes i en gammal Volvo, funderandes på om det avklippta invigningsbandet från det senaste varuhusinvigningen gick att återanvända till nästa). Hans direkta ledarskap omfattade en begränsad krets i företagsledningen, men hans indirekta ledarskap påverkade tusentals anställda och miljoner kunder.
Andra självklara exempel är naturligtvis Winston Churchill, som med sin styvnackade, kompromisslösa, ärliga och eleganta kommunikation kunde förmå det brittiska folket att kämpa vidare när läget såg omöjligt ut. Glömt var hans militära misslyckande under slaget vid Gallipoli 1917 eller hans moraliskt tvivelaktiga Indienpolitik under 1930-talet.
Ett annat exempel från samma land är den nyvalda och lätt stela överklassdamen Margaret Thatcher, som lyckades förmå sitt land att mobilisera trupper den knappt hade, för att ta tillbaka ett par ogästvänliga öar i sydatlanten.
Självklar trots bleka resultat
I dagens Ukraina ser vi en ledare som för en vecka sedan endast hade uppnått bleka resultat i att skapa fred, lyfta ekonomin och i den utlovade kampen mot korruption. Sedan dagar tillbaka framstår President Zelenskyj plötsligt som den fria världens mest självklara ledare.
Han visar prov på Churchills styvnackhet genom sin vägran att lämna sin huvudstad, fast bomberna faller. Han har Thatchers torra saklighet, som garanterat provocerar sina motståndare, men inger en pålitlighet för dem han leder. Hans betydelse för sitt lands motstånd och överlevnad som självständig nation kan antagligen inte överskattas.
Ett ledarskap som utmärker sig
Idag står fria världens ledare inför stora utmaningar. Ledare som både måste hantera en accelererande klimatkris, samtidigt som vi åter har ett blodigt storkrig i Europa med kärnvapenhot som extra komplexitet. Fler ledare måste landa i att de nu har en historisk uppgift att fylla, i stället för kortsiktigt optimera inför nästa opinionsundersökning.
De kommer behöva utmärka sig i sitt ledarskap, inspirera och motivera oss alla inför de uppoffringar som krävs. Oavsett om det handlar om klimatåtgärder eller förklara varför en försvarsbudget på två procent var omöjlig igår, men nödvändig idag. Insikter som sällan lärs ut på dyra managementkurser, utan kräver förmåga att greppa ett historiskt ögonblick när krisen står för dörren.