Yvonne Fängström – envishet skapar magi

”Att leverera under svåra omständigheter är magiskt.” Orden är Yvonne Fängströms och är en målande beskrivning av hennes förmåga att hantera komplexa utmaningar.

En snabb genomgång av Yvonnes historik visar på en gedigen erfarenhet av tekniktunga projekt, utveckling, tillverkning, implementering och även förändringsledning. Många gånger kan förutsättningarna vara svåra.

– Jag är en målmedveten och envis person med ett stort driv. Erfarenheten av komplexa uppdrag har lärt mig att våga förlita mig på andra människors kompetens. Som projektledare kan jag inte alltid veta hur allt fungerar i detalj. I min roll vill jag inte styra så mycket hur det blir gjort men väl att det blir gjort. För att lyckas med det handlar det om att vara trygg i att dela med sig.

Fåniga inslag

Envishet och driv kan låta lite kallt men det är egenskaper som förpackas med en hel del värme.

– Att skapa samhörighet i gruppen är viktigt. Jag är snäll, vilket är en underskattad egenskap. Snäll utan att vara mesig. Jag tycker om att skapa en mysig stämning i gruppen så att man trivs och vill vara tillsammans. Det får gärna förekomma lite fåniga inslag som tar bort onödig dramatik. Det finns tillfällen då man behöver vara gravallvarlig, men inte längre än nödvändigt.

Det finns fler knep att ta till för att skapa rätt gruppdynamik.

– Som projektgrupp är man ofta beroende av andra. Under ett uppdrag på Citybanan valde jag att ta in personer som formellt inte tillhörde gruppen eftersom vi hade beröringspunkter. Det var ett sätt att integrera gruppen snarare än isolera.

Yvonne berättar också om hur man kan jobba med attityden. En kund som uppfattas som jobbig kan man istället se som den kund som faktiskt betalar det man gör.

Bestämde sig som 10-åring

Backar vi bandet hela vägen hamnar vi i ångermanländska Bollstabruk där Yvonne redan som 10-åring bestämde sig för vad hon skulle bli, apropå envishet.

– Jag bestämde mig för att bli civilingenjör när jag var med pappa på jobbet och fick se hur de jobbade med hydraulik.

Efter studier i Luleå bar det av till Stockholm. Det var 21 år sedan. Så lång tid i huvudstaden kan radera vilken dialekt som helst, eller åtminstone göra den svår att spåra. Men när det kommer till Yvonne märks hennes norrländska rötter väl i ett samtal.

Yrkesbanan inledningsvis som trainee på olika produktionsavdelningar på Celsius Tech Electronics. Därefter blev det bland annat produktionsteknik på Optronik (nu en del av Flir). 2001 övertalades hon av en tidigare kollega att kliva in på Saab Systems som projektledare. Den då slumpartade övergången har bestått med projektledning även på Rikspolisstyrelsen, Citybanan och senast Teracom.

Utmanande och samhällsnyttiga projekt

– Jag har utvecklat mig i flera riktigt utmanande, spännande och samhällsnyttiga projekt med olika problem att hantera. På Saab handlade det om ILS (Integrated Logistic Systems) där det är viktigt med långvarig och förutsägbar hållbarhet samt ett större leveransprojekt av Radarvarnare till Tyska Tornado, hos polisen om organisatoriska utmaningar, på Citybanan om budgetar i mångmiljardklassen.

Kontakten med Moment kom genom projektkollegan Richard Colling och i mars 2015 blev Yvonne momentare.

Det senaste året har utmaningarna varit av helt annat slag. Numera ettårige Thor har fått Yvonne att vinna en helt annan sorts erfarenhet, den som mamma.

– Något annat blir mycket viktigare och fokus flyttas från radiolänkar till familjeband.

Just nu tar sonen den mesta fritiden i anspråk, annars gillar Yvonne att sjunga i kör och gå på utställningar och vara i naturen. Senast var det Sigrid Hjertén som visade upp på Waldemarsudde.

Föräldraledigheten är ett avslutat projekt, det är dags att vända blad på nytt, skapa magi och göra Sverige snabbare!

 

Mer om Yvonne Fängström

Yvonne på LindkedIn

Mer om våra medarbetare

Här hittar du alla medarbetarporträtt