BLOGG.

Sverige behöver mer engagemang!

Engagemang genom kundvärde, medarbetarvärde och samhällsnytta

Graden av engagemang på våra företag är lågt (14%) och sjunker dessutom enligt Gallup. Sorgligt men sant. Varför undrar du som ledare och VD? Troligtvis för att medarbetaren inte upplever sig hörd eller sedd (ledarskap) eller att arbetet är meningsfullt (syfte).

Det är dags att vi kliver fram och skapar ett bättre ledarskap, en bättre morgondag, speciellt i dessa tider av kris. Hur gör vi det? Ett steg är att diskutera just ledarskapet och syftet. Gör ni det idag?

Många företag jag har hjälp och coachat har förbehållit ledarskapsdialogen till chefer. Bjud in alla att delta i ledarskapsdialogen, det behöver inte vara svårt, slår ett slag för enkla dagliga verktyg som &frankly här. En årlig ESI räcker inte. Great place to work är mycket bättre men även den processen långtifrån daglig.

Engagemang genom kundvärde, medarbetarvärde och samhällsnytta

Gällande syftesdialogen så är det lite svårare. Min erfarenhet säger mig att det är svårt (men inte omöjligt) att ”uppfinna” ett syfte om verksamheten inte hade ett syfte när den startades. Hjälp på vägen kan vara att tänka i olika perspektiv. Aktieägarvärde må vara en VD:s högsta KPI men syftet med ett företag kan inte vara att tjäna pengar, (här har Milton Friedman ställt till det). Tänk kundvärde, medarbetarvärde och samhällsnytta också!

Kunden behöver produkterna för att i sin verksamhet skapa ett värde. Medarbetaren behöver utveckling och ett socialt sammanhang. Och samhället bygger på att vi entreprenörer och ledare håller igång Sverige och skapar arbetstillfällen. Heja Sverige!

Text: Per Neding

Den här artikeln hittar du även på LinkedIn.