Status att vara projektledare?

Gammaldags företag som “befordrar” sina bästa projektledare till linjechefer – och sedan undrar varför det är så svårt att lyckas med projekt skjuter verkligen sig själva i foten. Jag har skrivit om detta tidigare på bloggen, se t ex inlägget Befordran från ishockey till fotboll.

När projektledning verkligen står i fokus sker ju motsatsen: linjechefer som tröttnat på administration och rutinmässiga personalärenden väljer i stället att gå till en projektledarroll för att få ägna sig åt ledarskapets sprintgren: projektledning.

Men det är lättare sagt än gjort att komma bort från detta synsätt. I dagens Computer Sweden finns en  artikel som används för att illustrera att det är status att leda projekt, just därför att … ja, någon gått vidare till en linjechefsroll.

Status2

Sen håller jag heller inte med om att man måste gå till de största konsultbolagen för att det är där de mest komplexa uppdragen finns, såsom det beskrivs i Bra betalt – och hjältestatus? När klockan man ärvde slutade fungera och man vill få den reparerad av en expert, går man till urmakaren eller Åhléns?

För övrigt var det kul med ett temanummer om projektledning!