Solisten blir en kör
Projektledarna är historiskt sett en slags solist, en stark person som tar ansvar för projektets leveranser och leder sina delprojektledare och team. I en värld där arbetsdagen är odefinierad, företag är verksamma globalt och vi är kontaktbara 24/7 så kommer inte en ensam projektledare, solisten, att räcka till, det behöver vara ett team, ett kraftfullt ledarteam.
Som projektledare behöver du förutom välkända egenskaper såsom flexibilitet, god kommunikationsförmåga och driftighet även utveckla sättet att samarbeta med ditt team av ledare. Att kunna växeldra, analysera vägval och ge varandra energi är ett utmärkt botemedel mot utbrändhet och ambivalens.
Vår möjlighet att koppla upp oss med omvärlden och strävan efter att alltid finnas tillgänglig gör det betydligt svårare att stänga av. Projektledaren måste precis som alla andra sätta upp skylten ”stängt” för att låta hjärnan återhämta sig och få ny energi till morgondagen och alla dagar därefter. Vetskapen om att man är fler om uppgiften gör att det blir enklare att checka ut. I ett ledarteam behöver inte alla fronta samtidigt.
När förändringstakten är hög behöver vi bli snabbare på att fatta beslut om vilka spår vi ska följa och vilka vi ska lägga ner. Det går inte att springa på allt hela tiden, då blir ingenting klart. Att hitta vad som är viktigast just nu kräver fokus. Det behövs ett effektivt förarbete för att få till en bra prioriterad backlog att ta ställning till. För att få in bra underlag är det vettigt att vara flera som driver arbetet framåt.
Om vi kan ana oss till att projekten framöver ser annorlunda ut än idag och att världen förändras snabbare än vi kan tro, så är det förmodligen hur väl jag hanterar förändring som gör projektledaren mest framgångsrik.
Vikten av förändringsledning finns teoretiskt beskriven i kurvor, trappor, boxar, stadier med mera så ingen kan betvivla att det behövs. Men att kunna genomföra en förändring och lyckas skapa en miljö där motivation, tillit och arbetsglädje är bottenplattan för det dagliga arbetet, förutsätter en viss personlighet och en stor skopa förändringsvilja.
Här är några punkter som kan bidra till lyckade projekt.
- Utgå från att planeringen förändras över tid. Planen är inte helig, den får gärna finnas men man måste kunna leva med att den förändras radikalt – eller att projektet läggs ner. Använd smarta verktyg.
- Utvärdera vilka möten och vilken rapportering som verkligen är nödvändig och ger rätt input till analys och beslut om actions. Gör ingenting i onödan, det finns det inte tid till.
- Utveckla känsliga kommunikationstentakler som kan avgöra vem som behöver vilken information och när. Likaså vilken input ditt ledarteam behöver från omgivningen. Lägg ännu mer tid på att kommunicera och tydligt visualisera både fysiskt och digitalt med de metoder och medel som finns tillgängliga.
Projektledaren kommer fortfarande att vara den sammanhållande bågen mellan befintligt och nytt med alla steg där emellan. Dock inte som solist, utan i nära samarbete med sina kollegor i kören.
Anna Söderlund
Senior projektledare på Moment