BLOGG.

Live design och Design thinking

Avsnitt 5: Live design & Design thinking

Den här gången gör vi ett inspirerande besök i designvärlden för att tillsammans med creative director Rickard Frank få en introduktion till spännande Live design och numera väletablerade Design thinking.

Rickard Frank

Rickard Franck är en välmeriterad kreatör som jobbat med bland andra The Nobel Prize, Dagens Nyheter och Spaniens största tidning El País och har sin egen studio, Rickard Frank Studio.

Två av de metoder han använder i sitt skapande är Live design och Design thinking och det är dessa vi får bekanta oss närmare med i programmet.

Live design för snabba lösningar

Live design är ett kraftfullt verktyg för att snabbt hitta lösningar när man kört fast eller drabbats av ett isolerat problem. En slags workshop med omedelbar leverans.

Den andra metoden, designtänkande, är en mer omfattande metod där kreativt och analytiskt tänkande kombineras och där användaren spelar en central roll.

Design thinking i det nya normala

Tillsammans med programledare Jenny Wikström spanar Rickard även kring designtänkandet som trend i den nya normalitet som tar över efter dagens Coronatider. Han bjuder dessutom på ett medskick:

– Testa! När något tar för lång tid, ringa in problemet och lös det snabbt. Det går!

FAKTA. För dig som vill läsa mer om Design thinking

Design thinking grundar sig i idéer och erfarenheter från 60-talet med syfte att göra design mer vetenskapligt och användaranpassad. Under 1

990-talet utvecklades metoden av bl a Stanford University i USA som sedan 2005 utbildar inom Design thinking på sin designgren d-school

D-school, Stanford University

En annan bra källa är design- och innovationsbolaget IDEO som ofta benämns som skapare av metoden och arbetar efter devisen ”Creating change through design”:

IDEO

Moment meetings podcast

Klicka på poddikonen ovan för att se samtliga tidigare avsnitt. Vi finns även i bland annat följande poddkanaler:

Listen on Spotify

Listen on Apple Podcasts

Listen on Stitcher