Målgång för MDH i Australien men fortsättning följer

I egenskap av mentorer har vi rapporterat om MDH Solar Team och deras projekt att bygga en solcellsbil att köra 300 mil från norr till söder i Australien med. Nu är äventyret ”down under” över, alla är hemma och vi redo för en resumé av MDH i Australien.

– När jag tittar tillbaka på hur studenterna på MDH genomförde projektet under de elva månader som Moment varit mentorer så känns det helt fantastiskt, säger Moments Richard Colling. Dels hur de genomfört de tekniska uppgifterna med att bygga bilen men också hur de har skött marknadsföring, sponsorer och informationsspridning.

Många svåra utmaningar

Det var ett projekt med många svåra utmaningar. Att tillverka en bil som drivs på solceller för att tävla genom Australiens utmanande landskap i bland annat 44 graders hetta är en utmaning som erbjuder många svåra hinder att övervinna. Och visst uppstod det problem. Batteriet fastnade i Hong Kong, kom teamet tillhanda i sista sekund vilket kostade dyrbar testtid. Problemen som inte hann åtgärdas resulterade i att deltagandet i tävlingsklassen ”challenger” fick bytas mot genomförandeklassen ”adventure”.

– Det var inte vad vi hade väntat oss, men som följd av den sena batterileveransen kunde vi inte testa batteriet i den utsträckning vi hade behövt innan tävlingsstarten, berättar MDH:s Johanna Colling. Vi hade problem med kommunikationen till övervakningssystemet av batteriet och kunde därför inte se hur mycket energi vi fick in, respektive tog ut. Batteriet tog slut redan första dagen.

– Men trots allt tog vi oss över mållinjen och slutade på en femte plats i adventure-klassen. Vi är extremt nöjda att vi som debutanter och trots motgångarna tagit oss genom hela sträckan.

Alternativa energikällor i fokus

Loppet är avklarat men så klart ska studenternas insats följas upp.

– Utan att föregå ”lessons learned” finns det några saker som uppenbarligen nästa team behöver ta med sig, säger Richard. Bilen som vann hade 16 följebilar, MDH hade tre (varav en lånad av ett team som krockat med sitt fordon). Några av de tävlande lagen provkörde hela sträckan innan tävlingsstart. Men debuten är avklarad och idag vet MDH vad som krävs för att placera sig i toppen.

Richard vill också lyfta fram ett par värdefulla positiva följder av äventyret:

– Det växte fram ett härligt kamratskap även mellan de tävlande lagen, inte minst bevisat av att laget från Michigan hjälpte MDH när deras egen bil krockat. Dessutom är tävlingen ett bra redskap för att placera alternativa energikällor i fokus.

MDH i Australien igen 2019

– Med denna resa har vi samlat på oss värdefull information och erfarenheter som vi vill ge vidare till nästa team för att skapa så bra förutsättningar att lyckas som möjligt, avslutar Johanna. Tävlingen är över för i år men projektet fortsätter och vi ser framemot Bridgestone World Solar Challenge 2019!

Text: Tommy Bäckman

 

TIDIGARE ARTIKLAR OM MDH SOLAR TEAM:

– MDH Solar Team ett steg närmare Australien
– Moments mentorskap visar vägen till Australien
– MDH Solar Team på Stockholmsmässan
– Moment och MDH Solar Team siktar mot Australiens solstrålar

ANDRA SIDOR FÖR DIG SOM VILL VETA MER:

– MDH Solar Team
– Bridgestone World Solar Challenge

MDH i Australien

MDH i Australien.

MDH i Australien

 

MDH i Australien

 

MDH i Australien

 

MDH i Australien

 

MDH i Australien

 

MDH i Australien

 

MDH i Australien

 

MDH i Australien

 

MDH i Australien