Joakim Berg – trygg i stökiga utmaningar

Han utstrålar ett lugn och en trygghet men har en meritlista rik på kreativitet och nytänkande i uppdrag som ibland präglas av utmanande förutsättningar. Träffa en av Moments senaste förstärkningar, Joakim Berg.

Moment har under sensommaren förstärkt laguppställningen med flera duktiga ledare. I början av september välkomnade vi Joakim Berg och vill gärna dela med oss om vem han är.

Joakim har över 20 års erfarenhet som projektledare på olika nivåer, i olika branscher och företag och även i olika befattningar. Kärnan har alltid varit projektledning, numera med inriktning mot agila arbetssätt.

Där det händer

– Jag gillar projektledningen av flera skäl. Ett är, som vår VD Erik Sjöberg brukar säga, att det är ledarskapets sprintgren. Man ska snabbt forma ett team som strävar mot samma mål, man får vara mitt i ”där det händer”.

– Ett annat viktigt skäl är att man får jobba med många nya människor med olika intressen, personligheter, nationaliteter och drivkrafter men med en sak gemensamt – projektet just nu!

Att på begränsad tid åstadkomma något som ger bestående effekt är en känsla Joakim drivs av. Flera av de projekt och program han lett har dessutom varit nydanande.

– Ett av de mest spännande var utvecklingen och transformationen av en plattform som körs i ett datacenter till en helt ny plattform som opereras simultant från multipla datacenter där slutkunden bara ser ett logiskt system oavsett var i världen denne befinner sig.

Joakims karriär startade på Ericsson Radio Systems i mitten av 90-talet och har via bland andra OM Technology (Nasdaq), BWIN Games, Crescore, Extenda, Swedbank och senast Kindred Group (fd Unibet) tagit honom till Moment.

Inte bara projektleverans

Att vara kreativ och hitta nya vägar står högt upp på Joakims lista över egenskaper han värderar högt.

– Jag har många gånger hamnat i utmanande och stökiga projekt, men för min del är det bara inspirerande.

Då tvingas man vara kreativ och samarbeta både internt och med kund eller kundrepresentant.

– I sådana lägen gäller det att vara öppen, ärlig, social, kommunikativ, modig och proaktiv. Det utmynnar inte bara i själva projektleveransen utan även i återkoppling till organisationen i form av förslag till förändringar och förbättringar.

Han utstrålar dessutom både trygghet och ett lugn som säkert är karaktärsdrag som kommer till nytta under besvärliga förutsättningar.

Tuff beställare

– Min kreativa sida får jag även utlopp för privat, då jag gärna gör en del byggprojekt hemma. Även där utmanas jag av en ganska bestämd och kanske inte alltid helt realistisk beställare, nämligen min fru. Men en realist och en tidsoptimist är en bra kombination. Jag får press på mig och saker händer någotsånär i enlighet med beställarens förväntningar.

Vid sidan om jobb och privata byggprojekt får det gärna röra på sig i Joakims tillvaro. Innebandymatcherna på onsdagskvällarna är högt prioriterade, tennis på proffsnivå har bytts till detsamma på en anpassad nivå, golf sätter båda tålamod och uthållighet på prov. Både golf och tennis utövas dessutom tillsammans med barnen, liksom skidor både på längden och utför. Men det finns även tid för att ta det lugnt.

– Endera genom en fisketur i skärgården eller i sommarstugan på Frösakull utanför Halmstad. Gärna i en brassestol med en bra thriller eller rockmusik i lurarna. Och så klart god mat och dryck tillsammans med familjen och vännerna.

Mer om Joakim Berg

Joakim på LindkedIn

Mer om våra medarbetare

Här hittar du alla medarbetarporträtt