Guldkorn från Sundsvall 42
Av: Berit Joa
Årets upplaga av konferensen Sundsvall42 är avklarad. Ansatsen var att vara en mötesplats för verksamhetsutveckling. De 400 deltagarna bjöds på 76 seminarier inom 10 områden och dessutom några riktigt spännande gemensamma inspirationsföreläsningar. Som deltagare var det en utmaning att välja bland så många intressanta parallellseminarier, så det blev onekligen ett fullspäckat schema. Ett riktigt smörgåsbord av inspiration. Som föreläsare inom förändringsledningsspåret var det också en förmån att få diskutera framgångsrik effekthemtagning med så många intresserade.
Några guldkorn bär jag med mig efter konferensen. Som att vi tänker 60 000 tankar om dagen. Majoriteten av dessa tankar handlar om relationer. De flesta av tankarna är dessutom sådant vi har tänkt förut och förändring är av naturen ett hot för hjärnan. Vad säger det om oss människor och hur vi hanterar framgångsrik förändring? Neurovetenskapen är ett oerhört intressant område där jag tror vi har mycket att hämta inom just förändringsledning. Flera av föreläsarna var inne på samma spår – det handlar så mycket om kommunikation och det mellanmänskliga ledarskapet, att möta människor och deras rädslor, lyssna och skapa förutsättningar på individnivå för att undvika energiläckage i förändringsprocessen. Stig Wiklund, mental tränare, underströk vikten av att medvetet välja sina tankar och våga tänka positivt – ”det blir som du tänker!”
Ett handfast exempel på lyckad förändringsledning bidrog Volvo group med. Med hjälp av en tydlig strategi och nytänkande kommunikation lyckades de optimera nyttan med ett antal IT-investeringar. IT-investeringar som handlar om uppgradering av operativsystem m.m. anses ofta vara ”tråkiga” eller en hygienfaktor som bara skall fungera. Volvos arbete med användarfokus och nytänkande mynnande ut bl.a. ut i ”faster than coffee”-kampanjen som skapade efterfrågan och gav närmast en hajp runt lanseringen av något som annars kunde ha avfärdats som lite ”småtrist”. En mycket lyckosam förändring att inspireras av.
En av konferensens stora höjdpunkter för mig var när Leo Razzak, social entreprenör, intog scenen. Han trollband publiken och levererade en både personlig och inspirerande berättelse om ledarskap, förändring och konsten att bygga relationer. Med sina erfarenheter från Fryshuset delade han med sig av härliga historier om hur det kan gå när man vågar kliva utanför komfortzonen och vågar möta och utmana sina egna och andras fördomar. För som vi kanske redan vet, men ständigt behöver påminna oss själva om – det är utanför komfortzonen som magin sker.