Finalisterna till Årets Projektledare 2014 offentliggjorda
De lägsta utsläppsnivåerna som någonsin har uppmätts, en biljätte som vänt ett orosmoln till framgång och ett medicinskt forskningscentrum som gör Sverige världsledande. Detta är några av de resultat som kandidaterna till den prestigefyllda utmärkelsen Årets Projektledare 2014 åstadkommit genom sina projekt. Svenska ProjektAkademien har nu offentliggjort de tre finalisterna Göran Östling (Scania), Jan-Erik Larsson (Volvo) och Anders Persson (CMIV – Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering vid Linköpings universitet).
Göran Östling har med mottot ”hellre idag än imorgon” löst potentiella problem och han har även haft förmågan att blanda helhetsperspektivet med djup detaljkunskap. Det har starkt bidragit till att Scania var först på marknaden med att introducera en motor som möter EU:s nya hårda utsläppskrav och som minskar bränsleförbrukningen markant. Att kraftigt minska utsläppen har varit en av fordonsbranschens största utmaningar de senaste 40 åren, men nu har Scanias G 410-modell den lägsta bränsleförbrukning som någonsin uppmätts.
Jan-Erik Larsson har lett ett projekt som resulterade i att Volvo nu har motorer som överträffar målsättningen gällande ökad prestanda och körupplevelse samt minskad bränsleförbrukning. I över 10 år hade Volvo varit beroende av Ford för utveckling och leverans av drivlinor (exempelvis motorer, växellådor och drivaxlar). När Ford sålde Volvo innebar det att Volvo riskerade att stå utan en trovärdig motorleverantör. Med en nytänkande och hållbar strategi och en stor portion envishet har Jan-Erik dock lotsat Volvo genom den utmaningen.
Anders Persson har med sitt kreativa ledarskap varit drivande i utvecklingen av ett forskningscentrum som gör Sverige till en internationell ledare på det bildmedicinska området. CMIV (Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering). Anders har kombinerat djupt kunnande inom fältet med kreativt entreprenörskap och en förmåga att inspirera medarbetare från olika miljöer. Genom att skapa nya arbetsformer och förutsättningar för integrerade möten mellan olika kompetenser, professioner och forskargrupper har en unik tvärdisciplinär kultur utvecklats.
Vem som vinner priset tillkännager Svenska ProjektAkademien på Projektnärings höstträff 21 november. Den som vinner kommer också vara en av talarna på träffen och berätta om fallgropar och framgångsfaktorer i projektet. Du kan läsa mer om varje finalist och anmäla dig till höstträffen här.