CxO:er, är innovation och snabbhet er stora styrka?
I en boxningsring vinner den som har snabba reflexer och kan överraska motståndaren genom oväntade attacker och kombinationer. Den som i stället reagerar långsamt och ständigt kontrar med samma högerkrok kommer däremot att förlora – alldeles oavsett hur mycket man tränar upp kraft och precision i den högt värderade högerkroken.
På samma sätt gäller det för företag att reagera snabbare än konkurrenterna och att hitta innovativa och kreativa sätt att attackera marknaden. Så självklart ägnar väl de allra flesta ledningsgrupper merparten av sin tid åt att stimulera innovation och snabbhet?
Tyvärr ser det inte riktigt ut så. Tyvärr kör väldigt många i gamla hjulspår och övar i stället ännu lite till på sin gamla betrodda högerkrok för att få ännu lite mer kraft och ännu lite mer effektivitet.
Varför har det då blivit så här?
En av anledningarna är mängden tid som läggs på Lean och ständiga förbättringar (på att ”vässa högerkroken”). Det är självklart alltid bra att försöka bli lite bättre i morgon på det man redan gör idag. Men det räcker inte. Förutom att det inte räcker kan ett alltför stort fokus på befintligt arbetssätt göra organisationen blind för innovativa och kreativa idéer. Tänk om man jobbade på Kodak och ansvarade för framkallningsvätskor och hade som mål att producera dessa 3 % billigare i år jämfört med förra året. Då kanske man inte hade varit så öppen för idéer om att utveckla en digitalkamera där man helt slipper både framkallningsvätskor och fotopapper. Om man dessutom hade bonus på produktionskostnaden av framkallningsvätskor så skulle man kanske i praktiken bli ledningens förlängda arm för att blockera innovativa idéer och förslag.
Det finns dock många bra exempel på när man från ledningen bestämmer sig för att inte fastna i ständiga (små) förbättringar utan i stället ta större kliv. Philips etablering av Whirlpool, SEBs fristående satsning på Sesam Telefonbanken och flygbolagens etableringar av helt nya organisationer (Iberia/Vueling eller Lufthansa/German Wings) är några välkända exempel.
Men man måste inte knoppa av hela bolag för att skapa innovation och snabbhet. Man kan också justera sitt fokus i ledningsgruppen så att innovation och snabbhet prioriteras lite högre i förhållande till ständiga förbättringar. En viktig pusselbit blir då att skapa en välfungerande och affärsmässig projektorganisation. Projekt är ju arbetsformen för att så snabbt som möjligt, från scratch, leverera satsningar av engångskaraktär.
Det är inte bara företagsledare som kan ha problem med att rikta om verksamheten. I en debatt mellan Mitt Romney och Barack Obama för några år sedan påpekade Romney att USA inte haft så få fartyg sedan första världskriget! Obama log, tog ett djupt andetag och svarade att när Romney lärt sig lite mer skulle han se att USA aldrig haft så få hästar och bajonetter heller, och att världen har förändrats.
På Moment brinner vi för att göra Sverige snabbare och bättre på innovation och förändring. Tredje punkten i vårt managementmanifest är därför:
”Lean och ständiga förbättringar är viktiga – men förändringsledning , innovation och snabbhet är viktigare”
Läs mer om CxO – snabbhet för ledningsgrupper.