10 enkla tips för en snyggare Excel-design

Tips för snyggare Excel

Excel är ett väldigt praktiskt program med stor funktionalitet. Men snyggt blir det inte. Här följer 10 enkla tips på hur du lyfter din Excel-presentation.

Vi utgår från ett dokument med befintligt innehåll.

Tips för snyggare Excel Till vänster: Punkt 1-2. Till höger: Punkt 3-4.

 

Tomrum och bakgrundsfärg

1. Se till att rad 1 och kolumn A är tomma eftersom lite luft runt innehållet är snyggt.

2. Justera texten så att texter är vänsterställda och siffror högerställda (numrering kan dock med fördel centreras). Om du hanterar tusental eller högre, se till att de är inställda tusentalsavgränsare.

3. Under fliken Sidlayout och under teman kan du ställa in färger och tecken. Värt att tänka på om du väljer teckensnitt enligt en grafisk manual är läsvänligheten. Ser det inte bra ut, håll dig till standardteckensnittet Calibri.

4. Färglägg hela bladet. Då försvinner rutorna, vilket är snyggare men kan uppfattas lite ovant om du vill fortsätta arbeta i dokumentet. Här har vi valt en ljusgrå bakgrund. Svart text på ljus bakgrund är läsvänligast och viktigare ju mer innehåll mottagaren ska ta till sig.

Tips för snyggare Excel Till vänster: Punkt 5-7. Till höger: Punkt 8-9.

Lyft fram rubriken och illustrera siffrorna

5. Med bakgrundsfärgen fixad kan du markera tabellen på bladet och välja att låta den sticka ut med en annan bakgrundsfärg. Men ta det lugnt, det är inte här färgerna ska lysa igenom. Här använder vi lite mörkare ton på den grå vi använde till hela bladets bakgrund.

6. Passa på att framhäva de kolumner, nyckeltal eller annat som är viktigast. Det kan räcka med att lägga till fet stil på siffrorna. Här kan du även experimentera med färg.

7. Känns raderna för tajta? Markera hela bladet och ställ in radhöjd under ”Format”. För att ge ett luftigare intryck, ställ in centrerad text i vertikal riktning.

8. Dags att lyfta fram rubriken. Det gör vi genom centrering och färgläggning. Rubriken är på rad 2. Markera de celler på raden som sträcker sig över kolumnerna i tabellen (i det här fallet B2-F2), högerklicka och välj ”Formatera celler”. Under fliken Justering väljer du ”Centrera över markeringen” i fältet för vågrät textjustering (du kan även sammanfoga celler, vilket dock kan ställa till det om de sammanfogade cellerna är en del av något du ska sortera).

9. Välj en större teckenstorlek till rubriken och en färg som framhäver den. I det här exemplet valde vi dessutom att lägga till en tom rad mellan rubrik och tabell. Det gör rubriken extra tydlig.

10. Lägg till en illustration att vila ögonen på. Markera relevanta siffror, gå in under fliken Infoga och välj det diagram som passar bäst i sammanhanget. Passar det inte med ett diagram kan du välja en bild eller avstå helt eftersom tidigare steg redan gjort excelbladet trevligt att ta till sig. Illustrationen kan du placera till höger om tabellen eller, som i det här exemplet, ovanför tabellen.

Varsam med färger och generös med tomrum i ditt Excel-dokument

Det går att göra mycket mer, om man bara har tid och lust. Det finns gott om utrymme att använda färg och form mer än vad vi gjort i vårt exempel. Men var varsam med färger och tänk på att använda dig av tomrum. Dessutom, ju fler designinsatser desto större risk att en steril presentation istället blir överarbetad och för rörig att ta till sig.

Tips för snyggare Excel Excel-design enligt punkt 1-10.

 

Du hittar även detta inlägg på LinkedIn

Läs även 5 enkla steg mot en tydligare kommunikation

Skrivet av Tommy Bäckman
Vad kan vi hjälpa dig med?