Uppskatta mera!

Uppskatta

”Jag bjuder på kassen för att du ställde upp varorna så bra.” Wow! Den kommentaren värmde på riktigt när jag stod redo med kontokortet för att betala det jag plockat på mig i matvarubutiken där jag bor.

Två kronor (tror jag den kostar) hit eller dit har kanske ingen avgörande betydelse i något avseende. Men visst är det trevligt att få en enkel bekräftelse på att den lilla ansträngning man gör inte passerar obemärkt förbi.

Jag lägger ju alltid upp varorna ganska prydligt med streckkoden åt rätt håll, dels för att det blir lättare för personen som sitter i kassan och dels för att det går fortare (Att köa är inte min favoritsysselsättning). En enkel insats som ger en ömsevinst. Att då och då få någon form av uppskattning gör ju att man glatt fortsätter, inte bara för egen skull utan även för personen i kassan.

Så mycket för så lite

En liten men uppriktig gest som visar att man uppskattar det någon annan gör behöver varken slösa tid, kosta pengar eller ta energi. Däremot kan den ge så mycket för både den som delar ut och den som tar emot.

Den som får uppskattning får också ett kvitto på bra insats, lust att fortsätta och förhoppningsvis även inspiration till att göra bättre ifrån sig.

Den som ger uppskattning visar att man bryr sig, att man ser (hänger med) och gillar det som görs. Och kanske får man energigivande uppskattning tillbaka.

Uppskatta mera!

Så varför inte förgylla både din egen och andras tillvaro med att uppskatta mera. Bjuda på en enkel återkoppling som inte följs av ett förbättringsförslag utan enbart är till för att skapa en positiv känsla. Det fungerar inte bara effektfullt från ledare till medarbetare utan även medarbetare emellan och från medarbetare till ledare (som ju också är människor).

Ett effektivt sätt att höja både trivsel och effektivitet i ditt projekt eller annars på jobbet. Eller i kön i matvarubutiken.

Text: Tommy Bäckman

 

Läs även:

Kraften i en komplimang!
”Komplimanger och positiv feedback på individnivå är bättre och viktigare än man kan tro. Som projektledare arbetar vi alltid med att skapa ett så positivt och högpresterande team som möjligt.”

Vad kan vi hjälpa dig med?